Zelfgemaakt bouillonpoeder en waarom het een goed idee is


Laten we het hebben over bouillon en de redenen waarom ik ben begonnen met het maken van mijn eigen zelfgemaakte bouillonpoeder. Ik merkte dat ik vorig jaar de opties voor vegetarische bouillon aan het onderzoeken was toen ik begon met het voormengen van droge ingrediënten voor soepen en stoofschotels om mee te nemen op onze kampeertrips – maaltijden in potten. Ik wilde geweldige, snelle eenpansmaaltijden hebben die ik kon maken door water toe te voegen en slechts een of twee andere gebruikelijke voorraadartikelen zoals geplette tomaten of kikkererwten. Bij een paar soepmixen roep ik een bouillonblokje. Bouillonblokjes zijn een superhandige manier om een ​​vliegende start te maken met het introduceren van smaken – wat je ook kookt. Dat gezegd hebbende, veel van de in de handel verkrijgbare opties zijn erg zout, bevatten kunstmatige ingrediënten en smaakversterkers, en een flink aantal van jullie heeft me om suggesties gevraagd. Dus hier zijn we, laten we er zelf een maken!

Wat is Bouillon?

Technisch gezien is een bouillonblokje een gedehydrateerd blokje of poeder dat wordt gebruikt om een ​​instantbouillon te maken. In de winkels zie je een scala aan bouillon, vaak verkrijgbaar als groente-, vlees- of kippenbouillon. Het wordt gebruikt om snelle, smaakvolle bouillon te maken bij het koken van soepen, stoofschotels, granen, risotto’s, curries en dergelijke. Ze zijn een geweldige manier om diepte en smaak aan je kookkunsten te geven. Bouillonblokjes zijn vrij gebruikelijk in winkels en bouillonpasta’s lijken steeds vaker voor te komen.
Close-upfoto van zelfgemaakte bouillonpoederingrediënten

Waar wordt in de winkel gekochte bouillon van gemaakt?

Ik heb de etiketten op veel verpakkingen met bouillon in winkels bekeken. Enkele van de ingrediënten die ik heb gezien op in de winkel gekochte bouillonblokjes zijn: maltodextrine, natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen, MSG, tarwebloem, dinatriuminosinuaat en dinatriumguanylaat. Er is meestal een soort vetbestanddeel (bijvoorbeeld: palmolie, sojaolie, koolzaadolie), samen met een zoetstof. Het is lastig om een ​​gemakkelijk verkrijgbare bouillonoptie te vinden die is gemaakt met natuurlijke, minimaal verwerkte ingrediënten. Het goede nieuws is dat het buitengewoon eenvoudig is om je eigen zelfgemaakte bouillonpoeder te maken.

Blikbouillon versus bouillon?

Voor mijn doel om droge soepmixen in een pot te maken (zoals deze of deze), waren kant-en-klare bouillons geen optie, maar ik weeg hier toch even mee. Ik ben een harde pass op de meeste ingeblikte bouillon of kant-en-klare bouillon in dozen. Ik hou over het algemeen niet van hoe ze smaken – vaak modderige smaken of zout. Ik begin eigenlijk liever met water en beheers het zoutgehalte zelf, en zal deze route bijna altijd kiezen boven verpakte bouillons. Ik ben dol op deze homamde bouillonpasta van jaren terug, maar het werkt niet als je droge ingrediënten van tevoren klaarmaakt.
Ingrediënten bouillonpoeder in afzonderlijke kommen voorafgaand aan het mengen

Zelfgemaakte Bouillonpoeder Ingrediënten

OK! Laten we het hebben over de ingrediënten in deze doe-het-zelf-bouillon, zodat je beter begrijpt waar we voor het “basis”-recept zijn beland. Ik ga dat ook opvolgen met een aantal variaties. De recepten zijn allemaal voor een algemene vegetarische bouillon, maar er zijn oneindig veel manieren om het recept aan te passen met zeewier, paddenstoelenpoeder of chilipepers om het smaakprofiel in de ene of de andere richting te zwaaien. Dat gezegd hebbende, de sleutel is om eerst je basisbouillonrecept vast te spijkeren!

  • Voedingsgist: Mijn liefde voor edelgistvlokken zit diep en daar valt niet over te onderhandelen in dit bouillonpoeder. Het is rijk aan smaak, body en B-vitamines. Het is de ruggengraat van dit recept en levert umami-rijke, kippensoepbouillon-vibes. Ik weet niet zeker of hier enige waarheid in zit, maar ik zweer dat mijn haar en nagels extra snel groeien door voedingsgist.
  • Zout: Ik ben in conflict geweest over hoeveel zout ik in dit basisrecept moet doen. Ik kwam in de verleiding om het natriumvrij of natriumarm te maken, door mensen te instrueren om tijdens het koken zout te proeven. Maar ik denk dat een deel van de enorme populariteit van bouillon en kant-en-klare bouillons is dat het thuiskoks helpt om hun eten meer op smaak te brengen dan anders? Op een goede manier. Ik kwam uit op een verhouding van 1 eetlepel zout op 1 kopje voedingsgist, en dat zou het equivalent van 24 bouillonblokjes opleveren. Ik hou ervan hoe dit smaakt als een basislijn, terwijl je ruimte laat om meer zout toe te voegen als je wilt.
  • Kruiden kruiden: Ik hou hier van de combinatie van oregano en tijm. Het werkt met veel recepten en de geur en smaken van de bouillonachtige kruiden zijn voor mij nostalgisch. Ik boost dit poeder met een beetje kurkuma, zwarte peper, uien en knoflook. Ik heb het gebruikt in bouillonsoepen en pittige curry’s en het werkt geweldig.
  • Kokosmelkpoeder: Dit is mijn wildcard. Ik merkte dat veel van de commerciële bouillons ingrediënten bevatten die lijken te zijn opgenomen om de bouillon te verdikken en het een beetje vettig mondgevoel te geven. Ik ben de laatste tijd wat aan het spelen met een zak kokosmelkpoeder, en hoewel het hier misschien goed werkt als een optionele toevoeging. In de context van de andere ingrediënten in de bouillon is het niet overdreven sterk op het kokosfront, maar brengt het wel een mooie hoeveelheid body. Ik heb hier ook het poeder aan toegevoegd Pittige Kokos Curry Noedelsen dit Tortellini Soep in plaats van blikjes kokosmelk mee naar buiten te nemen en het werkt prima.

Ingrediënten gemengd bouillonpoeder in hogesnelheidsblender

Zelfgemaakte bouillonpoedervariaties

  • Nori Bouillon Poeder: Als je op zoek bent naar een bouillonpoeder dat meer op de zee lijkt, rooster ik graag een vel nori lichtjes en pulseer ik dat in mijn bouillonpoeder.
  • Paddenstoelen Bouillon Poeder: Er zijn nu veel geweldige paddenstoelenpoeders en gedroogde paddenstoelen beschikbaar voor koks. Het toevoegen van 2 theelepels van je favoriete poeder aan dit recept of 1/4 kopje gehakte gedroogde culinaire paddenstoelen voor het mengen is een leuke richting om te verkennen.
  • Pittig Bouillonpoeder: Ik heb de neiging om mijn pittige componenten gescheiden te houden van mijn bouillon. Hierdoor kun je die ingrediënten onafhankelijk van elkaar controleren. Dat gezegd hebbende, het toevoegen van een paar gedroogde chilipepers (of een mix van gedroogde chilipepers) aan je bouillonmix kan in de loop van de tijd de weg zijn naar de ultieme pittige bouillon.

Zelfgemaakte Bouillonpasta in een Vintage Pot

Zelfgemaakte Bouillonpasta

Als een droge bouillon niet belangrijk voor je is, is dit een andere optie. Pam Corbin voegde een zelfgemaakte bouillonpasta toe aan de achterkant van het River Cottage Preserves Handbook, en mensen zijn er dol op. Het is een mooie, gepureerde, geconcentreerde pasta van groenten en kruiden, geconserveerd met zout.
Foto van boven naar beneden van zelfgemaakt bouillonpoeder in een kleine glazen pot

Meer ideeën

Dit bouillonpoeder is niet alleen voor bouillons en soep. Ik heb het op boekweitpannenkoeken gestrooid terwijl ze beginnen te stollen, zo lekker! Het is ook echt heerlijk bestrooid over een kom popcorn. Of als finishing touch op een simpele kom rijst.

Veel plezier met de bouillon en laat het me weten als je een andere richting op gaat, ik hoor het graag. Hier zijn enkele links naar soeprecepten om het in het spel te brengen. Favorieten voor dit bouillonpoeder zijn: Meal in a Jar: Tortellini Soup, Meal in a Jar: Italian Barley Soup en Meal in a Jar: Spicy Coconut Curry Noodle Soup, Vegetarische Tortilla Soup, Vegetarische Spliterwtensoep, of deze Groente Noodle Soup .

Acht zelfgemaakte kruidenmelanges

Als dit soort smaakmakers en specerijen jouw ding zijn (ik ben er dol op!), Bekijk dan zeker dit bericht van 8 zelfgemaakte kruidenmengsels. Ik heb een downloadbare PDF gemaakt van een aantal van mijn favoriete recepten voor kruidenmixen en op die pagina kun je een kijkje nemen, en je kunt dit bouillonpoeder in een aantal ervan gebruiken!

Lidmaatschap van 101 kookboeken

Premium Ad-Free lidmaatschap omvat:
– Advertentievrije inhoud
-Printvriendelijke recepten
Specerij / Kruid / Bloem / Zest receptenverzameling PDF
Doordeweekse Express receptenverzameling PDF
-Verrassingsbonussen het hele jaar door

Heidi Swanson
Source link