Mijn peuter zou niet eten. Dit is wat alles veranderde.

Tien jaar geleden was ik op een donkere plek met het avondeten.

Onze kinderen waren 7 en 3 en het avondeten was geen gelukkige tijd voor ons.

Dit is wat ik destijds op deze blog schreef:

O avondeten. Ik herinner me vaag een gebeurtenis die elke avond rond half acht plaatsvond en waarbij ik in een rustig tempo at en mijn man en ik met elkaar spraken en eigenlijk alle woorden hoorden.

Ik weet niet zeker wat er met die maaltijd is gebeurd. De laatste tijd veranderen veel van onze diners in een oefening in frustratie.

De reden: de afgelopen maanden heeft Sam (onze 3-jarige) zijn avondeten niet gegeten. Meer dan een paar happen, dat wel. En op sommige nachten komt er geen enkele vork over zijn lippen.

Ik was ten einde raad

We hadden ook enkele regels voor etenstijd:

 • Kom naar de tafel – met schone handen – en blijf minimaal 5-10 minuten bij het gezin zitten. Ook als je niet van plan bent een hapje te eten. Het avondeten is een tijd waarin we (althans proberen) rustig bij elkaar te zitten en een familieritueel in acht te nemen.
 • Zeg geen “bah” of “walgelijk” of andere even respectloze variaties. Als je iets niet wilt, is een simpel “nee, bedankt” voldoende.
 • Vraag om verontschuldigd te worden voordat u de tafel verlaat.

Klinkt als de verstandige basis voor gezellige gezinsmaaltijden toch? Maar op sommige avonden, toen Sam 30 minuten voor het eten om een ​​banaan schreeuwde, had ik drie pannen op het fornuis staan, ging de telefoon en Henry jammerde dat hij de handboeien van zijn microscopisch kleine Lego-politieagent niet kon vinden. te hard.

Sommige nachten, nadat ik 45 minuten had besteed aan het bereiden van een heerlijke en uitgebalanceerde maaltijd en Sam zijn bord opnieuw moest wegduwen, voelde ik me volkomen verslagen door die roodharige van 30 pond.

Ik hield mezelf voor dat ook dit (waarschijnlijk?) voorbij zou gaan. Maar ondertussen was ik ten einde raad.

Dus we hebben wat wijzigingen aangebracht

Wijziging #1: Geef beide kinderen toestemming om zich uit te spreken over het eten dat ik serveer

Hoewel kinderen zeker moeten worden geleerd rekening te houden met de gevoelens van andere mensen, is het ook belangrijk dat ze het gevoel hebben dat er naar hen wordt geluisterd.

“Geef Sam vervangende woorden als je niet wilt dat hij bah zegt”, zei mijn vriendin Dina Rose, PhD, auteur van het boek Het gaat niet om de broccoli. “Ik hou niet van de manier waarop dit smaakt” of zelfs “Deze spaghetti ziet eruit als wormen” stelt kinderen in staat om eerlijk uit te leggen waarom ze iets niet willen eten – en even belangrijk: “geeft je een kijkje in hun gedachten.”

Als je er bijvoorbeeld achter komt dat je kind geen spaghetti eet omdat het op wormen lijkt, kun je de volgende keer penne of strikjes proberen in plaats van aan te nemen dat ze gewoon niet van pasta houdt.

Wijziging #2: Laat het label ‘nee-dank-je-bijten’ vallen.

In die tijd hadden we een “niet-bedankt-hap” van onze kinderen. Hoewel Dr. Rose het leuk vond dat de naam mijn kinderen liet weten dat ze niet iets hoefden te eten wat ze niet lekker vonden, “programmeert het ook het idee in hen dat het waarschijnlijk niet iets is dat ze in de eerste plaats leuk zullen vinden ”. Gloeilamp moment!

In plaats daarvan zou ik ze moeten aanmoedigen om ontdekkingsreizigers met nieuwe voedingsmiddelen te zijn door hen vragen te stellen als:

 • Hoe ruikt dit eten?
 • Lijkt het op iets dat we eerder hebben gegeten?
 • Doet het je ergens aan denken?
 • Als ze een hap nemen maar besluiten dat ze het toch niet willen, moet ik ze het terug laten uitspugen (beleefd in een servet natuurlijk). “Waarom zou een kind het willen proberen als ze denken dat ze het misschien niet lekker vinden, maar het moeten slikken?” ze zei.
Krankzinnigheid snacken - Echte moedervoeding

Verandering #3: slimmer omgaan met snacks

Sam was, net als veel peuters en kleuters, een serie-snacker. Ik was zo wanhopig toen ik de lunch begon te noemen als een “snack” om hem ertoe te brengen het op te eten!

Als ouder kende ik maar al te goed het dilemma van een snack voor het eten: geef ze te veel en je verpest hun eetlust voor het avondeten. Voer ze te weinig en riskeer een meltdown die het diner voor het hele gezin kan verpesten.

Na wat trial-and-error (appelschijfjes waren te vullend, een “paar crackers” was een gladde helling) besloot ik rauwe groenten aan te bieden met wat dip. Op die manier, als ze aan tafel komen en nog meer groenten eten bij het avondeten, is dat gewoon de kers op de (wortel)taart.

In het begin zou Sam reageren op “Wil je voor het avondeten rode pepers of broccoli?” door in de voorraadkast te klimmen en verwoed ontbijtgranen of mueslirepen te pakken.

Maar uiteindelijk at hij de meeste avonden zonder veel poespas een klein gerecht met groenten. (Hoewel de waarheid wordt verteld, dronk hij op sommige avonden gewoon de dip.) Lezen: Hoe het snack-dilemma voor het diner op te lossen?

Verandering #4: Serveer minder eten

Toen Dr. Rose mijn voor-en-na foto’s van Sam’s bord zag, ze stelde voor dat ik minder eten op zijn bord zou zetten, zoals slechts twee happen vis en een hap broccoli. “Als hij verbaasd kijkt, zeg hem dan dat hij niet te veel wil eten, dus respecteer dat”, zegt ze.

Ik moet hem ook verzekeren dat als hij meer wil, hij het alleen maar hoeft te vragen en ik zal het voor hem halen, zei ze. “Deze techniek zal de dynamiek tijdens het avondeten onmiddellijk veranderen, en veel kinderen reageren er heel positief op.”

Ik probeerde dit op een dag met Sam tijdens de lunch en legde slechts twee happen boterham op zijn bord. En precies zoals Dr. Rose voorspelde, was hij verrast. En toen hij klaar was met zijn twee happen, vroeg hij om wat meer.

Verandering #5: Veel plezier aan tafel

Mijn schoonmoeder had een spelletje dat ze met de kleinkinderen speelde als ze niet wilden eten. “Eet je die broccoli niet op!” waarschuwde ze met een stem die op de een of andere manier streng en dwaas was. “Eet je het niet op!” Eerst giechelden de kinderen hilarisch. Daarna aten ze de broccoli.

Eerlijk gezegd vond ik het allemaal belachelijk. Totdat ik zelf kinderen kreeg en de hele tijd belachelijke dingen begon te doen.

Op een gegeven moment begonnen we, waarschijnlijk uit wanhoop, dit spel met Sam te spelen. Het ging over als gangbusters. En bij elke hap die hij in zijn mond stopte, wisselden mijn man en ik een blik uit die zei: “Echt waar? Het is zo makkelijk?”

Het voelde allemaal een beetje als vals spelen, maar Dr. Rose gaf ons dinerspel groen licht. “Kinderen vinden het leuk om met hun ouders te spelen en met hun ouders om te gaan, zelfs tijdens het eten”, legt ze uit.

Ja, het is voorbij. En we hebben het overleefd.

Sam die een paar maanden alleen maar likjes ketchup of happen meloen at voor het avondeten, heeft MIJ misschien emotioneel van streek gemaakt, maar fysiek deed het hem geen pijn. Zijn dinerstaking was een kort seizoen van het leven dat, zoals alle seizoenen, voorbijging en plaats maakte voor iets nieuws.

Tegenwoordig zijn beide jongens hongerige tieners die aan tafel komen eten. Geen spelletjes. Geen trucjes. Ik wil mijn haar niet uittrekken of gillend de kamer uit rennen.

Natuurlijk, er zijn nog steeds mislukte diners of maaltijden waar ik van hou die ze gewoon niet doen. Er zijn ook andere hobbels in de weg geweest, zoals de periode dat de eetlust van mijn zoon afnam en zijn groei haperde. (Lees: wat ik heb geleerd over het voeden van een kind met ondergewicht.)

Maar tegenwoordig hebben we een (grotendeels!) stressvrije eettafel, en ik weet dat een aantal van de strategieën die we toen hebben ingevoerd de basis daarvoor hebben gelegd.

Deze strategieën groeiden en veranderden ook samen met mijn kinderen.

 • Ze vroegen om zich uit te drukken in plaats van “bah” en “grof” werd “Wat zou je de volgende keer aan dit recept veranderen?”
 • We hebben de “one bite-regel volledig” laten vallen. Maar een “Smaakbordje” was een leuke strategie voor voedsel waar ze sceptisch over waren.
 • Sam’s onaangeroerde bord redden nam veel druk weg en gaf hem nog een kans om te eten toen hij klaar was.
 • Door minder eten op de borden van mijn kinderen te zetten, veranderde elke avond in familiestijl of buffetten, waardoor iedereen meer tijd had om te serveren en te eten wat ze wilden. (Lees: de beste manier om het diner te serveren aan je kieskeurige eter.)

Zit je midden in de zaak?

Als je op die slechte plek bent waar ik was, en je je afvraagt ​​of al het familiedinerdrama het wel waard is, krijg je nog meer geruststelling en strategieën om kieskeurig eten te overleven door je aan te melden voor mijn gratis e-mailcursus die duizenden Lezers van echte moeders hebben genomen: De kieskeurige eter probleemoplosser.

Ik ben een deelnemer aan het Amazon Services LLC Associates-programma, een gelieerd advertentieprogramma dat is ontworpen om mij een manier te bieden om vergoedingen te verdienen door te linken naar Amazon.com en gelieerde sites.


Sally

Source link