Ik ging op dieet. Dit is wat er is gebeurd.

Het enige waar ik aan kon denken waren de appels.

Een kom vol perfecte appels stond op een tafel op de school van mijn kind, waar ik vrijwilligerswerk deed, en ik kon niet stoppen met dromen over het bijten in een, hoe knapperig het zou zijn en hoe zoet het zou smaken.

Maar het was een koolhydraatarme dag en ik had al mijn toegewezen grammen opgebruikt.

Ik had honger en was licht in mijn hoofd. Maar ik droeg ook de spijkerbroek die ik op de bovenste plank van mijn kast had weggestopt, degene waarvan ik dacht dat ik er nooit meer in zou passen (maar die ik niet weg kon geven).

Ik zat in de goaljeans. En het enige waar ik aan kon denken was een appel die ik niet kon hebben.

Hoe ik daar kwam

Drie jaar geleden ging ik, tegen beter weten in, op dieet.

Het was deels voor onderzoeksdoeleinden. In de loop der jaren had ik suiker weggegooid, intermitterend vasten geprobeerd en voor korte tijd glutenvrij gegaan in naam van de wetenschap, dus ik kon uit de eerste hand ervaring opdoen als ik erover schreef of erover praat.

En het was deels uit frustratie over de kilo’s die tijdens mijn veertigste op mijn frame waren gekropen. Ik was het beu om nieuwe broeken te kopen, omdat het kopen van kleding met het jaar steeds onaangenamer werd.

Dus negeerde ik het deel van mezelf dat diëten had afgezworen toen ik twintig was, en ik probeerde iets dat ik nog niet eerder had gedaan: macro tellen en koolhydraten fietsen. Het plan omvatte het documenteren van wat ik elke dag at in een app, eten binnen een voorgeschreven budget van eiwit-, koolhydraat- en vetgrammen, en het volgen van een paar koolhydraatarme dagen per week.

De marketing rond het plan beloofde dat het een levensstijl was die niet voelde als een dieet, en schijnbaar duizenden gelukkige vrouwen op Instagram waren het daarmee eens.

Toch had ik nog steeds een knagend gevoel van onbehagen. In het verleden had het bijhouden van wat ik at nooit meer gedaan dan mijn gedachten concentreren op eten (ps: ik ben ook dol op pasta). Maar misschien zou het deze keer anders zijn.

De huwelijksreisfase

“Ik kan bijna niet geloven hoe gemakkelijk het is geweest,” zei ik tegen een vriend, ongeveer twee weken in mijn plan. Ik had zorgvuldig bijgehouden wat ik at in een app op mijn telefoon, en had maaltijden in kaart gebracht die passen bij mijn dagelijkse eiwit-vet-carb-doelen uit de lijsten met ‘goedgekeurde’ voedingsmiddelen.

Het werkte. Ik was een paar kilo afgevallen – genoeg om me weer in een hele rij verlaten broeken in mijn kast te krijgen.

Later hoorde ik dat ik me bevond in wat door sommige gewichtsverliesonderzoekers wordt genoemd als de “huwelijksreisfase” van een dieet, wanneer de motivatie hoog is, het gewicht afneemt en de dingen zo gemakkelijk aanvoelen dat je je afvraagt ​​waarom niet iedereen dit magische plan volgt.

Maar net zoals een huwelijk niet in de all-inclusive-Cancun-resort-fase kan blijven, kan je eten niet zonder problemen worden beperkt tot een strak gecontroleerde formule. En honger.

Schaal

Vechten tegen verandering

Ik zie de verklaring dat “diëten niet werken” veel heen en weer geslingerd worden. Maar dat is niet helemaal waar.

De meeste diëten kunnen, indien gevolgd zoals voorgeschreven, in feite leiden tot gewichtsverlies. Wat vaak niet werkt, is het uitzetten. De ponden komen terug. Gevoelens van falen spoelen over. Het dieet begint opnieuw. Spoel en herhaal.

Waarom is het zo moeilijk om af te vallen? De meeste diëten zijn ontworpen om snel te werken, dus er is onmiddellijk succes (hoewel de waarheid wordt verteld, is een groot deel van het aanvankelijke verlies, vooral bij koolhydraatarme diëten, watergewicht).

Maar om snel te werken, moeten diëten restrictief zijn. En restrictieve diëten zijn op de lange termijn zelden houdbaar. Er is maar zoveel ontbering dat we aankunnen voordat we geobsedeerd raken door te willen wat we niet kunnen hebben.

Voor de meesten van ons betekent dat dat we kraken. We eten wat we hebben vermeden – en omdat we met een schaarste-mentaliteit rond dat voedsel hebben geleefd, eten we er meer van dan we normaal zouden doen.

Het lichaam vecht ook tegen verandering. Na gewichtsverlies maakt je lichaam een ​​reeks hormoonaanpassingen om je eetlust op te krikken en je aan te sporen meer te eten. Dus tegelijkertijd probeer je minder te eten, je hebt eigenlijk meer honger dan voorheen, waardoor alles veel moeilijker aanvoelt.

De huwelijksreis is voorbij

Ongeveer vier weken na mijn dieetplan begonnen de dingen naar het zuiden te gaan.

Als Type A-persoonlijkheid was ik vastbesloten om het dieet tot op de letter te volgen en tot het einde toe te volgen. Maar ik was steeds meer gefixeerd op wat ik daarna zou kunnen eten en wanneer. Ik worstelde vooral op koolhydraatarme dagen, waardoor ik niet meer dan 50 gram netto koolhydraten (het equivalent van ongeveer twee en een halve appel) kon binnenkrijgen.

De maaltijdsuggesties die het plan voorzag voor een koolhydraatarme dag (drie roerei bedekt met een gehakte avocado!) deden mijn maag draaien. Hoewel ik over het algemeen geen trek heb in vlees, merkte ik dat ik voor de open koelkast stond en plakjes deli ham at om simpelweg eiwitgrammen te verzamelen. Ik werd moe van alle zalm die ik aan het maken was. En dat was ik ook. ziek. van. eieren.

Maar ik hield stand. Op een chique brunchplek met vrienden bestelde ik eieren terwijl ik echt een wafel wilde. Ik maakte pasta voor mijn gezin en at net salade, bewerend dat ik geen honger had. Ik wilde niet dat mijn kinderen wisten wat ik deed. Door jarenlang te schrijven over het voeden van kinderen, wist ik dat het niet gezond was om over diëten of modelbeperking te praten.

Uit mijn nauwgezette tracking wist ik ook dat ik niet genoeg calorieën binnenkreeg, met een kloksnelheid van minder dan 1.000 op mijn koolhydraatarme dagen. Mijn menstruatie was veel te laat, een teken dat mijn lichaam in overlevingsmodus was geschakeld.

De crash

Ik spierde door tot het einde van het zes weken durende programma. In alle opzichten was ik een modelstudent geweest. Ik was kilo’s en centimeters afgevallen. Ik had ook het gevoel dat ik honger had.

Het einde van het dieet viel samen met Kerstmis en overal waren koekjes. Ik was het zat om grammen te tellen en af ​​te wijzen wat ik wilde. Het was de perfecte storm en ik kaatste hard terug.

De volgende paar maanden at ik vaak voorbij het punt van volheid. Soms voelde ik me bijna uitzinnig van het eten van al het voedsel dat ik had gemist.

Mijn doeljeans ging terug naar de hoge plank in de kast en mijn broek werd strakker. Zoals zovelen voor mij, kreeg ik terug wat ik had verloren en nog wat. Ik had me aangesloten bij de gelederen van jojo-dieters.

Ik kon het niet helpen, maar ik voelde me beschaamd. Jammer dat ik niet op mijn instinct vertrouwde en me ophield toen ik begon te obsederen. Jammer dat ik met al mijn kennis en ervaring in een val was gelopen waar ik andere mensen voor had gewaarschuwd. Jammer dat ik mijn lichaam zo had gestraft.

Wat ik heb geleerd

Ik deel mijn verhaal niet om je ervan te weerhouden koolhydraatarm te eten, macro-telling of koolhydraatcyclus te proberen, of zelfs maar te proberen af ​​te vallen. Ik geloof dat je het recht hebt om tevreden te zijn (of niet) met je lichaam en het recht om (of niet) te veranderen hoe je eet. (Lezen: Laten we het over gewicht hebben.)

Ik deel mijn verhaal omdat ik in dit proces veel over mezelf heb geleerd, en misschien staat er iets in die lessen dat jou ook kan helpen.

Les # 1: Voor mij is het volgen van voedsel triggerend. Er is bewijs dat sommige mensen die eten (of fitness) volgen een groter risico lopen om zich te fixeren op hun dieet en hun inname te beperken, maar toch ander onderzoek vindt dit niet. Met andere woorden, het is individueel. Ik weet dat het bijhouden van wat ik eet me bezighoudt met eten, en dat is niet gezond.

Les #2: Voor mij is koolhydraatarm eten ellendig. Hoe langer ik diëtist ben, hoe meer ik geloof dat verschillende manieren van eten voor verschillende mensen werken. Het perfecte plan van de een is de oefening van de ander in ontbering en ontkenning. Sommige mensen gedijen op een voornamelijk vlees-en-groentendieet. Maar zoveel van mijn favoriete voedingsmiddelen zijn rijk aan koolhydraten, van bessen en havermout tot pasta en koekjes. Ik wil niet in een wereld leven waar ik dat voedsel alleen op “cheat-dagen” kan hebben. (Ik wil niet in een wereld leven waarin ik helemaal moet “bedriegen”.)

Les #3: Voor mij is geen enkele jeans het waard. Rondlopen in mijn doeljeans, volkomen wanhopig op zoek naar een appel, was een dieptepunt, en een die ik nooit wil herhalen. Na deze ervaring besloot ik dat dit het laatste ‘dieet’ was dat ik ooit zou volgen, de laatste keer dat ik veranderingen zou aanbrengen die extreem voor mij aanvoelen.

Ik weet zeker dat ik zal blijven aanpassen wat en hoe ik eet, terwijl ik erachter kom wat het beste voelt naarmate ik ouder word. Maar in een grotere broek zitten, voedsel kunnen eten dat ik lekker vind en me niet fixeren op de grammen koolhydraten in een appel of een stuk cake, is een afweging die ik 100 procent bereid ben te maken.

Dat gezegd hebbende, erken ik dat mijn doelen alleen esthetisch waren. Ik probeerde mezelf niet af te bouwen met diabetesmedicatie of mijn bloeddruk te verlagen. Ik begrijp dat sommige mensen gezondheidsgerelateerde redenen kunnen hebben om veranderingen aan te brengen in wat ze eten, en ik respecteer dat.

Mijn bericht voor jou

Dit was mijn ervaring. Die van jou kan anders zijn. Niemand is hetzelfde. Het is oké als iets goed werkt voor jou en niet voor mij. Het is oké als iets goed voelt voor je beste vriend, maar vreselijk voor jou. Er is niets mis met jou als jouw ervaring anders is dan die van iemand anders.

Het is ook prima om af te zien van iets waarvan je dacht dat het nuttig zou kunnen zijn, maar dat schadelijk blijkt te zijn voor je mentale of fysieke gezondheid.

Mijn benadering is altijd geweest om te delen wat werkt (en niet) voor mij en mijn familie, zodat je de beslissingen kunt nemen die goed voor je voelen.

Maar ik zal je dit zeggen: wees lief voor jezelf. Dat houdt ook in dat je lief bent voor je lichaam. Eten als je honger hebt is vriendelijk. Jezelf voeden zodat je energie hebt is vriendelijk. Genieten van je eten is aardig zijn. Jezelf uithongeren is dat niet.

Voor meer


Sally

Source link